Čím se liší manuální převodovka od té automatické ?

Automatická převodovka sama mění rychlostní stupně a v manuálním případě musí být prováděna řidičem. To je však velmi zjednodušeno a neodráží specifika obou těchto technologických řešení. Manuální i automatické převodovky mají své výhody i nevýhody a volba vozu s určitým typem převodovky je výsledkem specifických očekávání nebo potřeb kupujícího i budoucího řidiče automobilu.

 

Výhody manuální převodovky

Podle většiny řidičů a mechaniků je největší výhodou manuální převodovky větší životnost než u automatické převodovky. Kromě toho, v případě poruchy, je oprava ruční převodovky mnohem levnější, především díky méně komplikované konstrukci. Nic samozřejmě nemění na skutečnosti, že poruchovost každého typu převodovky závisí do značné míry na způsobu, jakým je používán řidičem.

Druhým, neméně důležitým faktorem při výběru vozu s manuální převodovkou, je jeho cena. Je třeba vzít v potaz, že na českém trhu bude auto stejné značky a se stejnými parametry vybavené manuální převodovkou levnější než to s automatickou převodovka. Další výhodou ruční převodovky je schopnost „hrát si“ s motorem a tím zvýšit dynamiku jízdy. Poslední argument ve prospěch tradičního převodu je nižší spotřeba paliva, ačkoli toto platí jen pro starší typy strojů.

Ruční a automatická převodovka

Podle většiny příznivců "automatů" je však jejich největší výhodou výrazné zjednodušení a zvýšení bezpečnosti při řízení, a to z důvodu nedostatku potřeby "houpání" páky a tím umožňuje lepší koncentraci na životní prostředí. Je to velmi užitečné řešení pro čerstvé a nezkušené řidiče, stejně jako pro ty, kteří občas usednou za volant.

Automatická převodovka je ideální pro jízdu v přetížených městech nebo při průjezdu mnoha křižovatkami se semafory. Svěřování technologického posunu bude také velkou pomocí pro řidiče pohybující se v horských terénech (to jest asfaltové silnice, nikoli terénní). V případě časté jízdy horským terénem může být automatická převodovka také mnohem trvanlivější než její ruční protějšek, což je dáno především vysokým zatížením a opotřebením spojky v manuální převodovce. "Automat" bude také lépe pracovat ve větších vozech s vysokým výkonem. Oprava nebo regenerace automatické převodovky je však mnohem obtížnější, a proto mnohem dražší.

Kontaktujte nás