Historie automobilky Audi

V současnosti je Audi jednou z nejznámějších značek na světě. Německý výrobce působí na trhu již více než 100 let. Historie značky Audi je však velmi komplikovaná. Majitelé to neměli jednoduché.

Začátek značky Audi

Dlouho předtím, než se objevila velice známá značka Audi, se August Horch rozhodl zahájit výrobu exkluzivních vozů v německém Kolíně nad Rýnem. Bylo to již v roce 1899, kdy byla založena firma Horch, a to díky jménu svého zakladatele. Zpočátku se ji dařilo velice dobře, bohužel to netrvala dlouho. Již deset let po zahájení výroby však došlo k vážným finančním problémům, navíc Horch se dostal do konfliktu se svými kolegy. Nakonec byl nucen opustit svou vlastní společnost, což ho přimělo k založení nové firmy. Neschopný pojmenovat novou společnost svým vlastním německým jménem, kvůli nepříznivému rozhodnutí soudu, se rozhodl použít latinskou verzi svého jméno a to Audi, které v překladu znamená "slyšet".

Časy Velké hospodářské krize

Během Velké hospodářské krize výrazně poklesly prodeje vozů Audi. Problém se týkal také mnoha dalších výrobců automobilů, kteří se nakonec rozhodli spojit síly. V roce 1932 se společnosti jako Audi, Horch, DKW a Wanderer sloučili. Společnost přijala název Auto Union a symbolem byly čtyři spojené kruhy, což je také dnešní znak Audi.

Důsledky 2. světové války

Během druhé světové války se Auto Union zaměřila na výrobu vojenského materiálu. Výroba vozů byla opomíjena a již několik let před válkou velmi omezená. Po válce Auto Union nedokázal získat jeho předchozí slávu a pozici na trhu. Továrny v Zwickau se ocitly v NDR, což způsobilo, že je převzal stát. Společnost byla znovuzrozena až v roce 1949, kdy byla registrována v Německu. Poté v roce 1958 udělala Auto Union akvizici s Daimler-Benz a konečně spustila výrobu u Volkswagenu, kdy začal používat hlavní závod v Ingolstadt roku 1965. Po celé tyto roky se na silnicích objevovala značka Audi, ale pouze Volkswagen obnovil výrobu automobilů pod tímto názvem. Od roku 1985 byla společnost Audi používána jako značka, nikoliv však pouze pro jednotlivé modely automobilů.

Dnešní Audi

V současné době je značka Audi všudypřítomná a výrobce je jedním z nejvíce oceňovaných na světě. Značka je stále součástí koncernu Volkswagen a výrobní závody se nacházejí v různých částech světa. Audi má dnes sportovní vozy, městská auta, ale i exkluzivní limuzíny.

Kontaktujte nás


 

Související produkty k tomuto článku:


Repasovaný vstřikovač, vstřik Audi A3 Limuzína 2.0 TDi

Repasovaný vstřik, vstřikovač Audi Audi A3 Limuzína 2.0 TDi Nabízíme opravu Vašeho poškozeného…

Skladem