Historie značky Acura

Ačkoli Acura, luxusní japonská prémiová značka Honda Motor Company, není v Evropě moc populární, rychle si získala srdce čtyřkolových fanoušků na americkém trhu. Stále častěji si však můžete v Česku koupit nejznámější modely Acura, které jsou dostupné na sekundárním trhu. A jaká je tady historie této značky ?

Počátek značky

Historie značky Acura se datuje do roku 1986, kdy byla vytvořena japonským automobilovým koncernem Honda Motor Company jako exkluzivní dílčí značka, která směřovala na americký, kanadský, mexický a čínský trh. Je důležité vědět, že Honda byla první, kdo vytvořil luxusní vozidla, která byla prodávána i mimo Japonsko - doposud byl tento trh spojen pouze s ekonomickými a ergonomickými vozy s mírně úhlovými tvary.

Přestože vozy značky Acura byly založeny na řešení používaných v Hondě, vyznačovali se sportovním motorem a vzhledem, stejně jako bohatším vybavením. První modely, které tato značka představila, jsou Acura Legend a Integra. Nástupcem kultovní legendy měla být Acura 3.5 RL, nicméně nedosáhla takového úspěchu jako její předchůdce, který lze ještě koupit na internetových stránkách servisů s reklamou na prodej ojetých vozů.

Osmdesátá a devadesátá léta

V roce 1989 bylo představeno sportovní vozidlo, které mohlo soutěžit s takovými prestižními značkami jako Ferrari a Porsche, Acura NSX (New Sports eXperimental). Roku 1996 byla nomenklatura značky změněna na alfanumerickou zavedením modelu 3.5 RL do výroby, který byl vyhlášen nástupcem modelu Legend. Motor měl 225 koní. Bohužel auto nedosáhlo žádného velkolepého úspěchu. V roce 1999 byla nabídka Acura rozšířena o luxusní SUV - byl to model MDX. Druhá generace modelu Acura TL se šestistupňovou manuální převodovkou však byla nejoblíbenější.

Současnost

V současné době jsou vyráběny modely jako: TSX, TLX, RLX, RDX, MDX, ILX a CDX. V Evropě jsou však k dispozici pouze na zvláštní objednávky umístěné v síti dealerů Honda ve Velké Británii. Můžete však koupit použité, importované vozy Acura, včetně obou kultových modelů, jako je Integra či Legend, stejně jako novější verze: TL nebo MDX. Například Integra podstoupila důkladné omlazení, změnili se jí světlomety a nárazníky, díky nimž automobil vypadá „agresivněji“. Model Legend je v poslední době velmi populární, jedná se především o čtvrtou generaci, ale také o nejnovější verze z páté generace.

Kontaktujte nás