Jak být i na cestách jako doma

Snad každý motorista rád cestuje, a když k tomu přidáte možnost svobodně se zastavit a pár dní pobýt skoro všude, kde se člověku líbí, nemají takové výpravy za poznáním a odpočinkem chybu.

Cestování karavanem

Být nezávislý na hotelech, penzionech či noclehárnách je krásná věc a už více než devadesát let to neznamená pouze nutnost spát pod širákem nebo pod stanem. Díky bouřlivému rozvoji karavaningu si dnes už může dům na kolech pořídit kdekdo a nemusí zrovna jít o stroze vybavenou Avií bez nabíječky, jejichž boom je naštěstí již dávno minulostí.

Dnes si zájemce může vybrat z široké škály obytných přívěsů a obytných vozů světových i méně známých značek a v klidu nakupovat v podobném komfortu a obklopen podobnými službami, jaké dnes provázejí obchod s novými osobními vozy. Ač je český trh z hlediska Evropy nevelký, všichni významní výrobci zde mají své zastoupení a není problém poptávat modely z obou částí cenového spektra. Jak levné pro začátečníky, tak i mimořádné luxusní obytné automobily, jež vídáme na velkých cenách formule 1.

Možnost volby

Mezi novými produkty už ale vládnou takové standardy, že ani koupě základního provedení není poukazem na nepohodlně strávenou dovolenou. Kvalitní zpracování, příkladná ergonomie i příjemné materiály jsou samozřejmostí, možnost volby z několika půdorysů taktéž. V obytné technice je patrný stejně překotný vývoj jako mezi osobními vozy. Například nejnižší třída, tedy vlastně pick-upy s obytnou nástavbou, už prakticky vymizela. Příčinou je jednoznačný příklon k velkorysé nabídce prostoru a pohodlí a velké šíři výbavy.

Obytné vozy s alkovnou zůstávají vyhrazeny především kategorii stavěné na podvozcích třídy Volkswagen Transporter. Trend velí nabídnout co největší pohodlí při spaní a v tomto ohledu je alkovna handicapovaná nejen obtížnějším přístupem nebo stísněným prostorem, ale také třeba zhoršenou větratelností, mnoho lidí si v ní stěžuje na vydýchaný vzduch, byť boční nebo střešní okna jsou zde samozřejmostí a montují se také zařízení zabraňující sražení vlhkosti.

Tohle všechno jsou faktory, které třeba starší páry nutí obrátit se do stále silnějších kategorii polo-integrovaných obytných vozů. Ty většinou vznikají na stejných podvozcích jako předchozí třída, ale přinášejí zcela novou estetickou kvalitu a spaní na snadno přístupných lůžkách. A úplně nové zážitky se dostavují také při jízdě. Jízdní dynamikou se tato vozidla blíží osobním vozům.

Kontaktujte nás