Jak na světla vozidel

Automobilová světla jsou prvkem vozidla, bez kterého by cestování nebylo bezpečné ani pohodlné. Jedinou otázkou zůstává, opravdu víte, jaké jsou různé druhy světel a kdy se používají ? A víte vůbec, jak vlastně pracují a jaké používají žárovky ? V tomto článku naleznete několik informací o osvětlení používaném u vozidel.

 

Historie automobilového osvětlení

Přestože vzhled vozidel přinesl možnost bezproblémového a rychlého pohybu, zpočátku však vzhledem k nedostatku příslušenství a palubních světlometů nebyla cesta dopravním prostředkem jedna z nejbezpečnějších. Příznivé změny v této oblasti nastaly až ve dvacátých letech minulého století, kdy se ve vozidlech začala používat oboustranná žárovka Philips Duplo.

V praxi to bylo právě ono osvětlení, bez něhož je těžké si představit jízdu v noci nebo za špatného počasí. Dnes je pro komfort a bezpečnost cestování, kromě uvedených světel, také do automobilů nainstalovány tucty dalších produktů.

Základní druhy automobilových světel

Tyto instrukce také určují, zda je typ osvětlení automobilu povinný pro určitý typ vozidla či nikoliv. Navíc podléhají přísným předpisům umístění a barvy osvětlení, jakož i barvy a vzhledu lampy, která je na přístrojové desce znázorněna. Každý typ světla má samozřejmě také přesně definovaný účel a způsob provozu. Osvětlené jsou koneckonců také interiéry vozů nebo SPZ.

Světla pro potkávání a denní svícení

Potkávací světla neboli krátká světla jsou základním typem světel, která jsou povinná pro každé vozidlo. Naproti tomu denní světla nejsou povinná. Nacházejí se hlavně v novějších modelech automobilů.

Jak funguje denní svícení

Pokud hovoříme o provozu denních světel, je možné naprogramovat jejich přepínač tak, aby se automaticky zapínaly při startu motoru. Důležité je, když jsou tato světla zapnutá, aby byla přední, zadní u výfuku a boční světla vypnutá, taktéž obrysová světla, koncová obrysová světla a osvětlení registrační značky.

Světla pro denní svícení by se měla automaticky vypnout při rozsvícených potkávacích, silničních nebo mlhových světlometech. Pokud tato světla nebudou krátce používána k vyslání přerušovaných světelných signálů. Světla pro denní svícení jsou obvykle konstruována v LED technologii, která jim poskytuje jasný a intenzivní paprsek světla, díky kterému je vůz z dálky jasně viditelný.

Kontaktujte nás