Kapaliny do ostřikovačů

Motoristé nakupují kapaliny do ostřikovačů stejně často jako palivo, cenově však naštěstí vycházejí mnohem levněji. Přitom kvalita je celkem dobrá.

Odborníci

Tablety, koncentrát nebo hotová směs, čerpaná dokonce někdy speciální stojan. V současnosti si motorista může kapalinu do ostřikovačů zajistit různými způsoby. Každý má svá pro a proti, odborníci se však často přiklánějí k poslední variantně, a to hlavně proto, že k rozpouštění či ředění maloobjemového základu v prvních dvou případech je potřeba demineralizovaná voda, aby se předešlo ucpání vstřikovací soustavy, která nemusí vždy k dispozici.

Vědecké testy

Připravenou směsi prodávané v kanystrech nebo stojacích sáčcích s uzavíratelným hrdlem sice působí neohrabaně, ale zase jsou k použití připraveny okamžitě a jejich objem by nádržky i malých automobilů měly pojmout beze zbytku celý. Německá zkušebna si na takové přípravky posvítila a podrobila je celkem zevrubnému testu. A to skutečně vědeckému – místem zkoušek byla klimatická komora, v níž se nacházel modul sestávající z čelního skla a stíračů Mercedes-Benzu SLK, speciální zařízení nanášení nečistot nebo digitální video schopné rozpoznat změny při každém pohybu stírače. Prověrky letních receptur probíhají při teplotě dvacet stupňů, kdyby šlo o zimní náplně, spadla by rtuť na nula stupňů celsia. 

Automyčky

Městská znečištění odpuzuje vodu a složeno je z prachu, sazí, produktů opotřebení pneumatik a brzdových destiček, motorového oleje, respektive zbytků chemikálií napomáhajících sušení, které používají automyčky. Druhý standardizovaný typ spočívá ve zbytcích hmyzu vytvořených z vaječných bílku, žloutků, moučkového cukru a etanolu. 

Domácí výroba

Kuchyňská chemie a autokosmetika mají společného jen málo, takže je zbytečné pokoušet se něco namíchat doma z jaru a podobně. Problém je v účinnosti, když přípravkům na nádobí a podobně chybí protihmyzová složka nedokážou se vypořádat například se sazemi. Navíc jejich schopnosti se nejvíce rozvinou v teplé až horké vodě, což je při rozvozu auta neřešitelná podmínka. Speciální automobilové přípravky musí fungovat maximálně vlažné a k tomu vskutku bryskně, protože mezi jejich nanesením a setřením uplynou nanejvýš jednotky sekund.

Kontaktujte nás