Výfuky vozidel a hybridní automobily

Silný provoz zejména ve velkých městech, kde na ulicích jezdí stále více automobilů, má obrovský dopad na kvalitu ovzduší. Prach vytvářený automobily je primárně jedovatý oxid uhelnatý, oxid siřičitý, částice sazí, popel, těžké kovy a uhlovodíky. Od zavedení přísnějších emisních norem se výrobci vozidel snaží zavádět novější řešení pro snižování emisí z automobilů. Jednou z takových metod je rozsáhlá výroba hybridních vozidel.

Jak funguje hybridní pohon ?

Ačkoli hybridní vozy jsou dražší než srovnatelné vozy s benzínovými motory a doplňky výfuků, hybridy zavedly na trh nejnovější pohonná řešení, která se promítají do provozních úspor. Hybridní systém kombinuje dva různé zdroje energie, které se vzájemně podporují. Je to kombinace spalovacího motoru a elektromotoru, který může pracovat současně nebo střídavě v závislosti na potřebě. Celá efektivita provozu hybridního vozidla je založena na nejoptimálnějším nastavení spolupráce mezi jedním a druhým pohonem. Řídící počítač dohlíží na celek, který má zajistit optimální využití energie.

Hybridní automobily používají k pohybu elektrické motory. Jejich vysoký točivý moment zajišťuje rychlý start vozidla. Během jízdy je k elektromotoru připojen také spalovací motor. Při jízdě relativně konstantní rychlostí provádí spalovací motor svou práci a elektromotor podporuje pouze jeho provoz a nabíjí autobaterii. V zásadě jsou dva zdroje pohonu, které se vzájemně doplňují, navrženy tak, aby poskytovaly lepší dynamiku a větší úspory ve srovnání s benzínovými motory.

Jsou hybridní automobily ekologické ?

Vzhledem k tomu, že hybridní automobily mají menší využití spalovacího motoru, jsou generované nevyhnutelné nečistoty taktéž menší. Při stání vozidla nefunguje spalovací motor vůbec, když se automobil rozjede, nastartuje elektromotor, a to pouze tehdy, když řidič zrychlí. Celý proces snižuje úroveň emisí škodlivých látek do ovzduší.

Hybridní vozy jsou navíc úspornější. Tyto automobily spotřebovávají méně paliva a to je hlavně důvod, proč může být elektromotor alternativou běžně používaných jiných spalovacích jednotek. Hybridní motor je velká konkurence pro naftu. Ačkoliv jsou dieselové motory již několik let známy svou nízkou spotřebou paliva, stále více emisních norem dosahuje 9 z 10 dieselových automobilů s výfuky, které překračují evropské emisní normy. Výsledkem tedy je, že hybridní pohon je výhodnější.

Kontaktujte nás